Проучване на "Тренд" сочи, че 80% от хората не одобряват конституционните промени или въобще не знаят какви са те.

"Не съм убеден, че хората не се вълнуват. Повече се вълнуват, отколкото в предишни години, когато е имало процедура по избор на конституционни съдии. 80% неодобрение е висок процент. Това показва и информираност. Лидерите на сглобката внесоха двамата кандидати по начин, по който нямаше никаква конкурентност", коментира адвокат Петър Славов в студиото на "Денят ON AIR".

По отношение на решението за избора на двамата конституционни съдии, адвокатът прогнозира, че то може да бъде разгледано по-бързо, тъй като казусът е ясен.

"Не предполага задълбочен анализ. КС трябва да даде приоритет на тези решения, защото тези двама новоизбрани ще участват в работата на съда, ще участват във вземането на решения. Възможно е да е ключово тяхното участие. Ако КС обяви избора им за противоконституционен, то това означава, че не се е състоял. И възниква проблем с решенията, в които са участвали, особено ако гласът им е бил решаващ", обясни гостът.

Славов засегна и попълването на квотата в Прокурорския съвет.

"Дадоха си достатъчно дълъг срок в Конституцията, в който да изберат Прокурорския съвет и ВСС. Напълно допускам да са повече от двама, особено ако нищо не се промени по отношение на правилата за избор", уточни той.

Адвокатът определи поведението на прокуратурата като конюнктурно.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase