Снимка БГНЕС, архив

Депутатите от ресорната здравна комисия в НС приеха три Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, внесени от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, предаде БГНЕС.

Законопроектите целят да има различна формула на това, което НЗОК трябва да плаща за онколекарствата, за да може да има намаляване на големите разлики в цените на онколекарствата, по които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заплаща на болниците, както и договорите между НЗОК и лекарите да се подписват както електронно, така и на хартия.

С предлагания от депутатите вариант при липса на е-търг се дават две цени, измежду които НЗОК ще плаща на болниците по-ниската. Първата е средно претеглена цена на дадения продукт от цените, на които болниците го отчитат пред НЗОК за последните 6 месеца, а втората е доставната цена, по която болницата е купила лекарството от дистрибутор. Така, ако сега НЗОК плаща за едно и също лекарство между 100 и 2000 лева на болниците, новата средно претеглена цена ще е около 1300 лева и това ще е таванът, на който НЗОК ще го плаща занапред на всички болници. Но ако доставната цена, на която болницата е купила лекарството е 150 лева, то НЗОК ще плаща нея като по-ниска.

Според експерти това ще дисциплинира болниците, които вече няма да имат интерес да фактурират пред НЗОК лекарства на пределните цени. Причината е, че дори болницата да отчита лекарството на максимална цена от 2000 лева, НЗОК ще ѝ плати само до тавана от новата средно претеглена цена от 1300 лева. Очакванията са с времето тази средно претеглена цена да намалява и така положителният финансов ефект върху бюджета на НЗОК да нараства.

Заместник-здравният министър проф. Илко Гетов изрази подкрепа за предложените текстове.

Станимир Михайлов, председателят на НЗОК, също подкрепи текстовете.

Проф. Андрей Чорбанов от ИТН заяви, че ще се въздържи за подкрепа на законопроектите. “Цените е хубаво, че ще бъдат достъпни и ще бъдат публикувани, но това не ги прави по-реалистични в рамките на тази година. Доводите за законопроекта на Божидар Божанов от ПП-ДБ вече ги изразихме в пленарна зала”, уточни Чорбанов.

БГНЕС припомня, че два от внесените законопроекти целят да се въведе различна формула на това, което здравната каса трябва да плаща. Третият, внесен от Божидар Божанов от ПП-ДБ, регламентират договорите с НЗОК да се подписват електронно, като се спестяват административни действия на лекарите. С приетите поправки сега договорите могат да се подписват и на хартия в зависимост от предпочитанията.

Доводите на ИТН да са против законопроекта, внесен от Божанов бяха следните: “Като чуем Божанов и софтуери, човек трябва да има червена лампа в главата за корупционни схеми”. Това заяви Тошко Йорданов, председателят на ПГ на ИТН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase