Снимка: ВМРО

Правителството готви законопроект, който ще позволи на бежанците свободно да се придвижват на територията на страната, да получават социални помощи и помощи за деца, както и ще улесни процедурата да си доведат семействата у нас. Това става ясно от законопроект публикуван за обществено обсъждане от Министерски съвет, съобщават от ВМРО.

Заради приемането ни в Шенген, българското правителство предлага да либерализира режима за приемане и регистриране на нелегални мигранти. Основният аргумент за това е хармонизиране на българското законодателство с европейското, както и изпълнение на препоръките на ЕК. Това е формален мотив, за благозвучност. Всъщност в мотивите към законопроекта е записано:

Основната цел е да въведе препоръките на Европейската комисия за преодоляване на пречките пред присъединяването на Република България към Шенгенското пространство.

Препоръките на комисията, които кабинетът на сглобката е готов да изпълни, ще доведат до свободно придвижване на бежанците на територията на страната, ще им даде права да получават социални помощи и да доведат семействата си. Нещо повече, българското правителство се съгласява на практика да приема обратно всички бежанци влезли от България и заловени  в Западна Европа, независимо от времето им на пребиваване.

Това означава, че бежанец може да стои и 10 години на Запад, ако бъде заловен, той ще бъде върнат в България, а България ще трябва да се грижи за него до момента, в който той не реши да се върне в собствената си страна, тоест завинаги.

Във връзка с готвените законодателни промени почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов и общинският съветник Карлос Контрера внесоха в Министерски съвет становище, което категорично се противопоставя на законопроекта и настоява той да бъде оттеглен.

Националистите предлагат законодателни изменения, според които лица, влезли нерегламентирано на територията на Р България, задължително се настаняват и пребивават в центрове от затворен тип до произнасяне по молбата за закрила. Също така настоящите три регистрационно-приемателни центрове, разположени на територията на Столична община да бъдат трансформирани в такива от затворен тип и да бъдат преместени в близост до българо-турската граница.

Призоваваме и всички будни български граждани и неправителствени организации с нестопанска цел, които работят в интерес на България и сигурността на сънародниците ни, да пуснат своите отрицателни становища по готвените промени. Срокът изтича на 5 февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase