Много хора за съжаление пренебрегват изискванията, които са нужни за извършването на преустройство на помещения в сгради, които да са законови. За целта трябва да се предприемат следните стъпки: да съберете изходна документация; да изготвите проектна документация; да съгласувате проекта с електроразпределително дружество, ВиК, газоснабдяване, Топлофикация или други; трябва да внесете проекта и документацията в общината и получите разрешение за строителство.

В платформата на Helpbook.info редовно получаваме сигнали за нарушения на условията за въвеждане в експлоатация при строителни дейности.

Ето един от тях:

„В момента се извършва ремонт и преустройство на апартамент, непосредствено над моя. Извършва се смяна на предназначението на помещение – преместване на кухнята в хола. Хол е силно казано, тъй като апартаментът се води едностаен – кухня и голяма стая. За целта е изкопан улей за канализация, който прекъсва армировката на плочата. По този начин въпросната кухня ще се намира над стаята със всички последствия от това – шум, наводнения, миризми. Самата сграда има конструктивни проблеми. Допълнително натовариха и балконската плоча със зид от керамични тухли.

Не съм точно запознат с последните промени в Закона за етажната собственост, относно необходимостта от искане на съгласие от съседите, при проектирането на подобни ремонти, но такова НЕ Е потърсено.

На въпроса имат ли архитектурен проект и одобрение от конструктор, беше отговорено, че са подали искане. Подаването обаче, според мен не е разрешение. Собственичката не живее тук, има друго жилище, но аз друго жилище нямам. Аргументите й са „Аз съм собственик, ще си правя каквото си искам”.
Моля за проверка относно законността на въпросното преустройство и становище на конструктор.“ (Целият сигнал вижте тук)

Изпратиха ни снимки от община Септември на извършващ се в момента строеж на масивна къща. Нашият потребител твърди, че незаконно са прокарани ток и вода, липсва технически план и разрешение за строителство. (Целият сигнал вижте тук)

Не липсват нарушения и от търговски обекти. Сигнализираха ни от град Бургас за павилион, пред който са изнесени маси на тротоара без необходимите разрешителни. Оплакването е, че има циментирани дървета, боклуците са навсякъде, а районът се е превърнал в тоалетна. (Целият сигнал вижте тук)

Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook.info! Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase