Снимка: архив, БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за висшето образование, според които средната заплата на преподавателите в държавните висши училища не трябва да бъде по-ниска от 170% от средната брутна заплата за страната за последните 12 месеца.

Минималната заплата за най-ниската академична длъжност пък трябва да бъде  не по-ниска от 125% от средната заплата за страната за последната година.

Повишение има и за стипендиите на докторантите, които не трябва да са по-ниски от 125% от минималната работна заплата за страната.

Според вносителите на промените – депутати от ДПС и ГЕРБ, недостатъчното материално стимулиране представлява сериозна пречка пред привличането и задържането на талантливи и мотивирани млади преподаватели в много висши училища.

От ИТН обявиха, че между първо и второ четене на законовите поправки ще предложат стипендиите за докторантите да са по-високи.

Андрей Чорбанов коментира, че няма как докторант, отдаден на работа си, да се издържа с тези средства.

Румен Генчев от БСП попита риторично кой ще е този доктронат, който ще се опита да оцелее с 1000 лева и ще прави наука.

Той обаче настоя депутатите да помислят и кога държавата трябва да плаща.

"Българската държава плаща бакалавър, магистър, а сега и доктор и каква ни е гаранцията, че този докторант няма да си хване самолета за Брега на слоновата кост. Трябва да помислим как да се разграничи и да се плаща на тези, които ще останат да работят за български бизнес и наука от тези, които просто искат да получат докторска степен тук и да заминат", настоя той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase