кадър: Нова тв
fallback

Защото така съм решил - така отговори художникът и илюстратор Борис Стоилов на въпроса защо е нарисувал дете с жълто-син пуловер за корица на сборник със стихове на Иван Вазов, озаглавен "Аз съм българче".

Oще по темата
В понеделник корицата бе тема на атаки във Facebook, като бе определена като обезбългаряване и обличане на детето в украинското знаме.

"Корицата е рисувана 2006 г. и е преиздавана в този вид 4-5 пъти. Каква е историята и защо е безмислена полемиката за жълто-синия пуловер? Защото така съм решил. Аз питам ли ви как се обличате, когато отивате на работа", заяви Стоилов пред Нова тв.

Той показа корица от 2002 г., на която детето не е с този пуловер. "Не съм се справил много добре, но има и символи, като калпака на чавдарчето, които не са актуални. Заради това 2006 г. направих нова. Тогава вероятно поради ниската ми култура не знаех дори какво е знамето на Украйна. Както не зная и какви са флаговете на много страни в света", каза още Стоилов.

По думите му тиражът на книгата е от 2006 г. и е логично да няма никаква връзка с войната в Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г.

"Дали има кампания – не знам. Има по-страшна опасност от това – пандемия от неразбирателство и непровокирани злоба и омраза в цялото ни общество. Това, което преживях вчера, всичко, което получих в социалните мрежи, не пожелавам на никого да го чете. Отрази се и на семейството ми, и на приятелите ми, които помислиха, че вече съм си заминал", каза художникът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

89

Гост

преди 3 месеца

А аз могали да попитам тоя *** Стойлов . Когато Вазов е писал стихотворението питал лие тоя *** с какви *** *** ще иде на работа. Виж иважаеми Стойлов . Не вие пишете стихотворението че вие да определяте илюстрацията. Стихотворението недвосмислено показва от кака нация е и какви да цветовете. И се пазръе господин предателю

88

тъпомер

преди 3 месеца

Той не знаел,нещо ни взема за телета.Че и стресиран бил,поредния Магаренко.

87

Анонимен

преди 3 месеца

Поредният скандал, създаден да разсейва общественото внимание от истински важните проблеми. Съжалявам за стреса над художника и семейството му!

fallback