Снимка: Pixabay

Сигналите за насилие над деца за 2023 г. са 1200 . На база на тази статистика ние правим своите политики за превенция. Числата за последните години са относително еднакви, но за миналата има леко покачване в процента. Това коментира пред NOVA NEWS председателят на Държавната агенция за закрила на детето Теодора Иванова.  

По думите ѝ всеки гражданин може да подава сигнал, когато има данни за насилие над дете, но хората не го правят.

„Наличието на национална телефонна линия за деца в риск е прекрасен механизъм. Тя е с номер 116 111”, каза Иванова. За миналата година на телефона е имало близо 27 000 обаждания. Вследствие на това са направени около 7849 консултации с родители.

Иванова уточни, че при данни за проблем се работи с цялото семейство, а ако се налага - и с по-разширен кръг.
Тя коментира случая и с обезобразеното 5-годишно момченце от Пловдив.

„Детето е изписано от болница. То е настанено в център за социална рехабилитация. Обгрижено е добре от социалните работници”, уточни Иванова.

„Агенцията за закрила на детето в Пловдив е работила с малтретираното момче преди инцидента, по друг повод. Касае се за призовка за бракоразводно дело и изготвянето на социален доклад, който да бъде представен пред съда. Социален работник е посетил семейството, разговарял е с майката, видял е и детето. Обяснил е, че то има нужда от допълнителна подкрепа, тъй като все още не говорело", каза Иванова.

Два месеца по-късно майката се обръща към Агенцията с искане да бъде подпомогната с психолог и логопед за нейното дете. Веднага е започнала работа със специалист. Детето е прегледно от лекари. Поставена му е диагноза детски аутизъм.

В началото на декември момчето спира да ходи на детска градина. Майката казва, че е болно. Бащата, който по това време е в България, заявява, че между 6 и 8 декември е имал срещи със сина си. Според него жестокият акт на насилие е извършен след 9 декември, добави председателят на Агенцията за закрила на детето.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase