Снимка: БГНЕС

Със 75% повече са сигналите за антисемитски прояви у нас от началото на войната между Израел и "Хамас" на 7 октомври. Евреите у нас се оплаквали дори че им е било отказвано обслужване в магазини.

Това разказа Максим Делчев - председател на Централния духовен съвет и част от ръководството на Организацията на евреите в България "Шалом", пред комисиите по правата на човека и за взаимодействието с гражданското общество в петък. Тогава двете комисии заседаваха заедно и изслушаха представители на правозащитни организации.

"От 7 октомври след атаката на "Хамас" над Израел сигналите към нас по отношение на антисемитски прояви към обикновени хора и наши членове са се увеличили със 75%. Става дума за хора, на които виждайки, че носят еврейска звезда на врата, им се отказва да бъдат обслужвани в магазини, за ученици в елитни столични гимназии, на които са им казвали "Ето, Холокоста продължава за вас", за младежи в Сливен и Варна, които ни се обаждат с въпроси как да обяснят, че евреите не са убийци", разказа Делчев.

Той припомни и за залепянето на некролог на Хитлер на вратите на Софийската синагога. По това време вътре е имало молитва. Делчев разказа, че някои не са погледнали сериозно на случилото се, а като на "невинна шега". "Тази невинна шега води до всички други неща, за които после четем, до насилие, до онези неща, които пълнят новините ни и не ни дават да спим вечер", каза Делчев.

Той призова депутатите, а и обществото, да направят така, че децата да са по-запознати с Холокоста, да обичат повече, да няма омраза в тях, както и да не се провежда отново провеждането на Луковмарш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase