Снимка БГНЕС, архив

Помощите в съвременната европейска политика не помощи за правене на нищо, а за да правиш екологични мерки. Това заяви пред БНТ Явор Гечев, съветник на президента и бивш служебен министър на земеделието.

"Намесите на пазара дават своето отражение. Това казва свободната пазарна икономика - когато имаш изкривявания, то проблемите остават. Докато не се балансира пазарът наново", така коментира Гечев проблемът с украинското зърно.

Засилената зелена сделка една трета повишава разходите на земеделците. 1/3 от това, което правят те отива за екология. Исканията са едни и същи. Затова от Гърция до Германия, през България и Румъния и цяла Източна Европа на практика протестират фермерите. Искат различни мерки, но проблемите са едни и същи. И на фона на това, че се засече с войната с Украйна, цените изригнаха. Никой не спори за това, че трябва да помагаме на Украйна. Да не сме разбрани погрешно. Но когато ти имаш изисквания, когато ти поскъпва продукцията с 1/3 от цената, пускаш продуктите от Украйна, които нямат същите изисквания. Те не са членове на ЕС, но продават на ЕС като европейски пазар все едно, че са европейска държава. Тогава този дебаланс в икономиката съществува. И сега става така, че фермерите вече, чисто икономически, не вадят пари. Тоест разходите са по-големи, отколкото приходите", каза още Гечев.

"Войната ако спре ще е началото на някакви процеси, но това не значи, че пазарите ще се балансират веднага. Ще минат години. Иначе твърденията, че влиза украинско зърно като румънско такова, по-скоро миришат на дипломатически скандал. Един министър, когато отправи обвинения към друга държава трябва много сериозно да има аргументи, да е проверил фактите, да е пратил хора на място. Защото ако не е вярно пък е дипломатически скандал. Моите съмнения са същите, но аз не съм в позиция в момента да го докажа. Просто не съм министър", посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase