Чистият и свеж въздух е в основата на един по-здравословен живот, затова в сезона на вирусите е важно да го пречистваме - било то в офиса, в училище или у дома.

"Най-важното е проветряването. В идеалния вариант би имало вентилация, която ще задържи температурата вътре и ще филтрира въздуха отвън. Факт е, че в българските училища няма вентилация. Говорил съм с много колеги от чужбина - и в немските, и в американските също няма вентилация", коментира организаторът на кампанията "Знаеш ли какво дишаш?" Христо Атанасов пред Bulgaria ON AIR.

Данните показват, че трябва често да се проветрява. По думите му е добре всяко междучасие да се отварят прозорците, за да не се налага това да се прави по време на час, когато децата са седнали.

"По-добре е да е хладно, отколкото да е много топло. Когато зимата навън е 0 или минус 5, ако вътре е твърде висока температурата, е много по-вероятно да се разболеем, защото се създава среда за разпространение и развитие на вирусите. 19-21 градуса са нормалните температури", каза Атанасов.

Гостът добави, че праховите частици навън са по-малка вреда от липсата на кислород, тъй като тялото ни не може да функционира без него.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase