Полигоните за безопасно шофиране трябва да се върнат като част от изпита за бъдещи шофьори. Предложението дойде от министъра на транспорта. Той обясни, че държавата разполага с терени за целта, но е необходимо финансиране.

Михаела вече месец кара курс за шофьор. Преминала е обучение на полигон, но това е по преценка на школата ѝ.

"В началото, когато започнах курса, инструкторът ме заведе на полигон, където ми обясни основите на шофирането, карах няколко часа на полигона, показа ми как се паркира и се чувствам много по-подготвена на пътя", сподели Михаела Маринова

Именно затова Диян винаги води курсистите си на полигона, макар и това да му коства огромно финансово вложение, защото му се налага сам да поддържа терена.

"Курсистите, когато са на полигон, се отпускат и оттам се подобрява качеството на процеса на обучение. Паркирането в реални условия винаги трябва да съществува, но когато сложим една сериозна подготовка на площадката много по-лесно се справят курсистите", категоричен е автоинстукторът от Стара Загора Диян Паунов.

Според експерти все по-малко школи ползват полигоните за обучение, затова е важно да влезе в сила закон, който да ги задължава.

"Полигонът за мен е да накараш курсиста да паркира между два автомобила, а не между два пластмасови колчета, защото ако допреш колчето – на изпита ще те скъсат, но ако допреш автомобила, какво става – трябва да платиш щетите", мотивира се автоинстукторът от София Димитър Мишев.

"Такива полигони за екстремни ситуации има в почти всички страни от ЕС и в много страни, които не са в ЕС, включително Сърбия. Резултатът е явен - в България има повече смъртни случаи, отколкото в Сърбия", даде пример председателят на АКАБ Красимир Георгиев.

Министърът на транспорта обясни, че идеята е да се изградят четири полигона в четирите краища на страната, за да може всеки да млад водач да се упражнява на тях. Все още не е изчислена точната сума за реновирането им.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase