Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за здравето, внесени от ИТН. Поправките в закона предвиждат мобилни манипулационни да обгрижват пациентите в малките населени места. Броят на манипулиционните ще се определя спрямо броя на населението на областта.

Ще бъде разработен план график, за да може линейките да обхождат населените места с областта.

Мобилните манипулационни ще работят с график от понеделник до петък на 8-часов работен ден. В линейките ще има медицински екип от лекар, медицинска сестра или лекарски асистент при възможност.

Медицинската помощ ще бъде безплатна независимо от здравния статус на пациентите. Екипът на мобилната манипулационна ще предписва и лечение. За да се постави началото на мобилните медицински услуги у нас, ще са нужни 25 милион лева еднократно за закупуване на специализирани медицински автомобили. Предвижда се финансирането на мобилните манипулационни да се извърши чрез пренасочване на процент от акцизния данък, дължим от алкохол и тютюневи изделия.

Още 5 милиона лева ще са нужни за създаването на Изпълнителна агенция „Превенция, профилактика и медицински проучвания“.

В мотивите към промените в закона от ИТН са записали, че профилактиката и превенцията при българските граждани е ниско.

Много възрастни хора, живеещи предимно в селата, нямат достъп нито до профилактични прегледи, нито до медицинска помощ, а през последните години се наблюдава заселване на много млади семейства в по-отдалечените райони на страната ни, което ще допринесе за превенцията на здравето на децата от тези семейства.

Посещението на мобилните манипулационни ще допринесе за навременната и ефективна здравна профилактика при децата, посочват от ИТН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase