Фондация "Четири лапи" за пореден път насочва вниманието ни към незаконната търговия с домашни любимци. Те си сътрудничат с Европейската комисия за налагане на санкции срещу тази престъпна практика.

"Наблюдаваме в голяма степен онлайн обяви за кучета както в социалните мрежи, така и в сайтовете за класифицирани обяви. Това се оказва проблем, тъй като именно онлайн пространството не предполага механизъм, с който да проследим тези кучета дали са били законно развъдени и дали са били отгледани в добри условия. Когато човек си купи куче по този начин, шансът и рискът кучето да се окаже болно или пък той да е искал да вземе куче от конкретна порода, а то да не е представител на тази порода, става доста голям", заяви Ивелина Иванова от "Четири лапи" в студиото на "България сутрин".

Проучвания на фондацията показват, че онлайн пространството е най-големият канал за закупуване на кучета. Според Иванова обаче е изключително важно човек да знае за какво да гледа, преди да предприеме тази стъпка и да направи свое проучване за произхода на домашния любимец.

"Важно е да се провери дали кучето идва от регистриран развъдник, дали хората, които развъждат кучетата, знаят какво правят, дали действително това е породисто куче, ако държите то да бъде от конкретна порода, дали има съответния сертификат и родословие, дали има документи като европейски паспорт за домашен любимец, който да съдържа цялата информация, дали е идентифицирано и регистрирано", поясни Иванова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По нейни думи са необходими законодателни промени, които да се справят с проблема с незаконната търговия на домашни любимци. Европейската комисия вече има такива предложения, но те ще отнемат време.

"Миналата година Европейската комисия излезе със законодателно предложение, което в голяма степен ще регулира този проблем в цяла Европа. За момента законите и правните норми за идентификация и регистрация в различните държави се различават. Няма уеднаквено и синхронизирано законодателство. Идеята е да се създаде такова, за да бъде по-сигурно, че кучетата в цяла Европа са регистрирани и идентифицирани. С това законодателно предложение ще бъде предложен механизъм, чрез който хората да проверяват дали кучето идва от законен развъдник и дали е регистрирано и има всички документи", обясни Иванова.

В случай, че се усъмним в произхода на домашен любимец, може да подадем сигнал до Българската агенция по безопасност на храните, отбеляза още гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase