Властта иска реформа на държавните дружества, какво е бъдещето на КЗП и ДКК?.

"КЗП се избира от Министерския съвет. Но в случая това изглежда по-малкият проблем, защото аз бях втрещен, когато слушах отговора на премиера Денков на въпрос, зададен от Нинова, за бъдещето на КЗП. Този отговор накратко беше: "Да, институцията не работи, там има много проблеми, блокирана, извършват се незаконни неща, но заради едно съдебно дело ние нищо не може да направим". За нелоялните търговци това беше много ясен знак - да вдигат цените, да вкарват опасни стоки на пазара, да продават райски газ без никакви притеснения. След като едно конституционно мнозинство може да ореже президента, не може да се справи с едно КЗП ли? Не знам какви договорки има, но тези хора не си ли дават сметка, че всеки български гражданин ежедневно е ощетяван по различни начини и когато няма кой да контролира пазара - положението става все по-страшно", каза бившият председател на КЗП Димитър Маргаритов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него при ДКК основният въпрос е дали ще я има, а въпросът със злоупотребите може да се реши с кадрови промени.

"Ако някой не си е свършил работата, не означава, че трябва да закрием предприятието. Тук проблемът е в човека, а не в организацията на управление на едно предприятие и някаква структура, която е призвана да координира усилията на управлението на тези предприятия. Въпросът е и какво ще предприеме прокуратурата и другите компетентни органи, които така или иначе са сезирани.", каза Маргаритов.

Според него е важно какво ще се случи с дъщерните дружества на ДКК.

По думите му по време на служебните правителства на Румен Радев тези дружества са били напълнени от хора, "които нищо не разбират" и са направили много поразии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase