Снимка БГНЕС

Смъртта на шампиона по борба Пламен Пенев след полицейското преследване в Стара Загора повдигна куп въпроси. Особено след като съдебните лекари установиха, че 58-годишният мъж е починал задушен под тежестта на петима полицаи, които му поставяли белезници.

Случаят е аналогичен с този от 2005 година, когато при полицейска акция бизнесменът Ангел Димитров-Чората също почина заради позиционна асфикция.

"Задушаване по време на арест не е изолиран случай в полицейската работа на терен", заяви пред БНТ инструкторът Милен Иванов, който е преминал през системата на МВР и военните, а днес е ръководител на катедра сигурност в Русенския университет.

"Взима се едната ръка. Слагат се белезниците. Движа с белезниците ръката. Прехвърлям се от другата страна. Връщаме, закопчаваме. След което поставяме арестувания в странично положение. Ако той бъде натиснат продължително време, настъпва задушаване, защото се нарушава движението на диафрагмата", заяви експертът по оръжие и специални тактики.

Мъжете използват диафрагмено дишане и подобен натиск не позволява разгръщането на белия дроб. Колкото по-едър е задържаният, толкова по-трудно се диша. Колко време би издържал човек зависи от различни фактори, уточни още Николов.

"Ако арестуваният е оказал активна съпротива и има недостиг на кислород в кръвта, времето може да е по-кратко, ако не е оказал съпротива, времето може да е по-дълго", допълни той.

Затова е важно максимално бързо задържаният да бъде поставен в стабилна странична позиция.

„Поставянето на белезници е сериозен тактически проблем. Ако задържаният не желае е много трудно сам човек да ги постави", отбеляза екскпертът по оръжие и специални тактики.

"За да не се стига до насилие са нужни минимум петима, за да се сложат белезници на човек, който се съпротивлява - така както се вижда на кадрите с ареста на шампиона по борба Пламен Пенев. Един на всеки крайник и един, който държи ръката. Най-рискови са ситуациите с хора, които имат психични проблеми", каза Иванов.

Те са изключително силни и при задържане оказват ожесточена съпротива".

Според експерта по специални тактики при случая в Стара Загора фаталният край се дължи на недобра подготовка и недоброто ръководство на силите и средствата.

"Едно е да поставиш белезници на човек, който е с 50 килограма по-тежък от теб, реално да прецени съпротивата, да прецени различен вид тактики, друго е когато е наблюдавал колегите си и си казва, ами това е лесно. В етапа на подготовката много малко полицаи разбират и изучават тези особености на човешкото дишане", коментира Милен Иванов.

"Едно обучение от шест месеца не може да даде тази подготовка. Някога имаше милиционерско училище и хората се обучаваха три или четири години. Говорим за качеството на обучението, което е нарушено. Системността в МВР много отдавна изчезна. Тук се работи на парче, което е огромна грешка", заяви проф. Любомир Тимчев, бивш ректор на Академията на МВР и член на СИМПИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase