Снимка: БГНЕС
fallback

Много хора са разочаровани, че домовете им няма да бъдат санирани с европейски средства. Пари за всички няма, независимо какво са обещавали кметовете в различни общини. Оказва се, че блоковете се конкурират.

"Може би гражданите не са били информирани за нивата на конкуренция и затова са разочаровани”, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

„Подадени са 3068 заявления за саниране на блокове, одобрени са 756. Ясно е, че финансирането по Плана за възстановяване и устойчивост няма да стигне за всички и в този ред на мисли блоковете са конкуренция един на друг”, посочи министърът.

Той обясни, че на всяка една сграда се прави енергийно обследване от сертифицирани експерти и се издава енергиен сертификат. Максималният брой точки, който сграда може да получи, е 140. Предвид се взимат различни показатели – какво е потреблението на енергия към момента, какво би било, ако сградата бъде санирана, какви са вредните емисии, които се отделят и др.

Цеков разкри още, че министерството на регионалното развитие ще пусне обществена поръчка за идеен проект за разширението на магистрала "Тракия" с по още едно платно между София и Пловдив.

В края на 2024 г. пък се очаква магистрала „Европа” да бъде завършена и да имаме бърза връзка с Калотина.

„Убеден съм, че ще успеем да завършим и участък 1 от магистрала „Хемус” и съществено да бъдат приключени работите и по участък 3”, каза още министърът.

По думите му не се планира поскъпване на винетките и на тол таксите у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

няма такава

преди 3 месеца

наглост,колко бил лош ЕС,да сме излизали от там,пък сега да си санира гган4о панелката с пари от ЕС,щом е аванта,щом е далаверка българина няма равен във Вселената,меда за него,жилото за останалите

24

ДА ВИ СВЕТНА:

преди 3 месеца

САНИРАНЕТО , СТАВА И ОТ ВЪТРЕШНАТА СТРАНА НА ПАНЕЛНИТЕ ЖИЛИЩА ---малко сачак летви до 3-м, стиропор и сте готови със всички външни стени...ха,ха,хааааа....НЕ Е НУЖНО ДА СИ МАЙСТОР!

23

СМЕХ...

преди 3 месеца

Спасението на давещите се ---е В РЪЦЕТЕ НА САМИТЕ ДАВЕЩИ СЕ!---/..така и със санирането../

fallback