"В психиатрията няма скъпа апаратура, но при нас има нужда от много персонал. Съотношението между персонал и болни трябва да бъде от 1 към 2 до 2 към 3. Заради това се случи и трагичният инцидент в Ловеч. На нас са ни нужни много, много хора. Почти всяка година ни проверява Комитетът против изтезания, който е към Европейската комисия. Всяка година в докладите се констатира липса на персонал и не се случва нищо", каза директорът на психиатричната болница "Св. Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова пред Bulgaria ON AIR.

Тя разкри, че на началник на отделение с 46 години трудов стаж нетната заплата е 2600 лв.

"Срамно е. Няма как да намерим хора. Те или се пенсионират, или напускат. Не може да се работи при тези условия. Обществото не си дава сметка колко е важно психичното здраве. Стигмата към психично болните се пренася и към нас", каза д-р Гълъбова.

Попитана дали има регистър с психично болните у нас, психиатърът заяви, че такъв не ни е нужен.

"Това ще го знаем, когато вече сме включени в Националната здравна информационна система. Но регистърът сам по себе си - той ще регистрира. Не трябва да ни е страх от психично болните, а от психопатите. Това психически е много натоварваща работа", каза тя.

Добрата новина е фактът, че за пръв път психиатрията влиза в клинична пътека.

"Новината наистина е много добра и екипът, с който разработихме клиничните пътеки, е на същото мнение. Тази задача ни беше възложена от министър Хинков, той прояви много активност - първият министър, който го направи. Той е човек, с когото се познаваме от много отдавна, един от радетелите за психична реформа, който полагаше много усилия през годините", каза директорът на психиатричната болница.

По думите ѝ сега следват законови промени.

"Законът за здравето изключва стационарната психична помощ от здравното осигуряване. Разбира се, да се договорят с НЗОК конкретни цени. Това е едно от нещата, които трябва да се реформират, психиатричната реформа включва и много други дейности, които са залегнали в стратегията за психичното здраве 2030, стратегията е част и от ПВУ. Неизбежно е да се случат", допълни д-р Гълъбова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase