Снимка БГНЕС

Паметникът на Альоша в Пловдив - референдум преди флекса?

Предложението вероятно ще бъде прието.

Все по-жежко става около един от символите на Пловдив - паметника на съветския войник на хълма Бунарджика, известен като Альоша.

Пловдивските съветници от ИТН внесоха предложение в местния парламент за провеждането на референдум за съдбата на паметника, съобщава сайтът "Под тепето". Въпросът е формулиран така: „Да бъде ли реализирано преместване на паметника на съветската армия, по–известен като „Альоша“, издигащ се на върха на хълм Бунарджик в Пловдив?“.

Идеята е в отговор на предложението от вчера на ДБ за преместване на монумента в Музея на социалистическото изкуство в София - директно, без допитване, до края на годината. Референдумът цели отрицателен резултат. А и ще позволи на местните политиците да не поемат отговорност, предоставяйки думата на народа.

Твърде е възможно наистина да се стигне до допитване, защото малко от членовете на пъстрия общински съвет подкрепят демонтаж. Несъгласие има дори в ПП, които са партньор на ДБ. Преди няколко дни бившият кмет, настоящ общински съветник от мнозинството Славчо Атанасов, също предложи референдум.

Идеите - директен демонтаж или референдум, вече се придвижват. Днес правната комисия към общинския съвет реши да поиска от администрацията разчет колко биха стрували двете начинания, а и може ли чисто технически да се премести паметникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase