Снимка БГНЕС
fallback

Пациентите да могат да се преглеждат при всеки общопрактикуващ лекар, когато техният отсъства по болест или е в отпуск, предлагат от Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Тяхната идея е това да залегне в подготвяния анекс на Националния рамков договор за тази година. От сдружението не изключват възможността лекарят да посочи свой заместник, когато отсъства, но пациентът да има право да избере и всеки колега в близост, когато се разболее.

За хората с хронични заболявания се предлага да ползват служебна рецепта за до 30 дни, обясни председателят на организацията д-р Любомир Киров. "Това означава удължаване на срока на съществуващата рецепта с не повече от 30 дни. Това е, разбира се, ако пациентът няма някакви оплаквания, ако има такива, трябва да посети лекар", добави той.

За да се улесни достъпът на хората до профилактика, от сдружението предлагат да се даде право на всеки лекар специалист, който има сертификат за ултразвукова диагностика, да прави ехография на млечна жлеза, на щитовидна и простатна жлеза. По думите на доктор Киров през изминалата година през профилактичен преглед са преминали 54% от пълнолетните здравноосигурени у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 3 месеца

Да направят някакви удобства за пациентите, че започна да ни писва. Не ми се мисли какво ще правия като ми се пенсионера личния лекар и няма кой да поеме веднага неговата практика.

14

Анонимен

преди 3 месеца

До Анонимен 13Може би сте от някакъв малък провинциален град или от някое село.Там за доктор е нормално да се дава по 50-100 лв и какво беше "аз всичко си знам ако ме боли гърлото отивам на УНГ ако ме болят очите отивам на офталмолог за всичко останало -хирург" Е да ама в по-големите градове хорара са по-различни,цените доста по-високи а докторите доста по скъпи.Не знам колко много се изхвърлям ти ди спецът по изхвърлянето просто ти цитирам ценоразпис в частна клиника.Ти можеш и по-евтино знам.

13

Анонимен

преди 3 месеца

До Анонимен 8 Къде преглед при специалист е 300лв.? Обикновено прегледите в момента са между 100-150 лв. Много се изхвърляш по форумите, ама и ние ходим при специалисти. Колкото преглежда по НЗОК, толкова преглежда и платено. Учил е едно, не може да надскочи себе си. Няма откъде да извади повече знания. На платения прием специалистът може да е по- учтив и по дълго да си говорите, ама от това полза няма.

fallback