Снимка БГНЕС

Пациентите да могат да се преглеждат при всеки общопрактикуващ лекар, когато техният отсъства по болест или е в отпуск, предлагат от Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Тяхната идея е това да залегне в подготвяния анекс на Националния рамков договор за тази година. От сдружението не изключват възможността лекарят да посочи свой заместник, когато отсъства, но пациентът да има право да избере и всеки колега в близост, когато се разболее.

За хората с хронични заболявания се предлага да ползват служебна рецепта за до 30 дни, обясни председателят на организацията д-р Любомир Киров. "Това означава удължаване на срока на съществуващата рецепта с не повече от 30 дни. Това е, разбира се, ако пациентът няма някакви оплаквания, ако има такива, трябва да посети лекар", добави той.

За да се улесни достъпът на хората до профилактика, от сдружението предлагат да се даде право на всеки лекар специалист, който има сертификат за ултразвукова диагностика, да прави ехография на млечна жлеза, на щитовидна и простатна жлеза. По думите на доктор Киров през изминалата година през профилактичен преглед са преминали 54% от пълнолетните здравноосигурени у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase