Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В „Билла България“ и „ОМВ България“ са изненадани от мащаба на вчерашните проверки в техни обекти. Поддържаме връзка с ръководствата на тези компании в България. Представителите им споделиха, че контрол се извършва всеки ден и че контролът е нещо добро и необходимо. Но интензитетът на тези проверки е доста изненадващ. При ОМВ, например, са били проверени близо 10% от всички пунктове за зареждане с горива. Това каза Филип Купфер, търговски съветник към Посолството на Австрия в България, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Към 31 декември 2022 г. „ОМВ България“ управлява 93 бензиностанции в страната, сочат данни от последния годишен финансов отчет на компанията, публикуван в търговския регистър.

Вчера редица български медии съобщиха, че Националната агенция за приходите (НАП) проверява обекти на „Билла“ и ОМВ в България, като тези проверки бяха обвързани с австрийската позиция относно пълното присъединяване на България към Шенген. От НАП излязоха с официално съобщение, че „се проверяват различни търговски обекти в столицата и страната. Целта на контролните действия е да се установи спазва ли се данъчното и осигурителното законодателство, както и прилага ли се режимът на задължително предварително деклариране на стоки с висок фискален риск, който влезе в сила от 3 януари 2024 г. Проверките се осъществяват съвместно с Агенция „Митници“ и БАБХ.“

В студиото на Bloomberg TV Bulgaria Филип Купфер заяви още по темата:

"Винаги сме казвали, че контролът от страна на съответните органи е необходим. Но проверките трябва да бъдат бързи и не трябва да бъдат диспропорционални. Като цяло коментарът ни е: „Нека да има контрол, но при съответните предпоставки.“

Търговският съветник към австрийското посолство в България коментира и призива за бойкот на австрийските стоки и услуги в България, който направи Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). По-рано тази седмица Велев заяви пред Нова телевизия: „Ние бихме подкрепили по-твърда реакция от страна на правителството. Защо не наложим вето на някоя австрийска инициатива? Трябва да има призиви за непазаруване на австрийски стоки и неползване на австрийски услуги. Трябва да има и правителствена, и обществена реакция".

Запознахме се с думите на Васил Велев, когото много уважаваме като бизнесмен. Бойкотът като цяло не води до решение, а причинява щети, коментира Филип Купфер.

И добави: "Бойкот на австрийските компании в България няма да е полезен, защото те оперират тук чрез дъщерни дружества, регистрирани в България, наемат български служители и плащат данъци в България“, добави търговският съветник към Посолството на Австрия.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase