Снимка БГНЕС, архив

Не се притеснявам, че мога да бъда сменен при ротацията. Това каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов пред БНТ.

Климатичната конференция на ООН, която се проведе в Дубай, успя да събере подписите под обща декларация на 196 държави. Всички те се съгласиха на „справедлива трансформация" на въглищата, петрола и природния газ. Впечатление направи, че от декларацията отсъстваше думата преход, за сметка именно на израза „справедлива трансформация", обясни още министърът. Това според него означава отказ и обясни, че от дълги години се води спор дали да се запише отказ или намаляване на петрол, газ и въглища. Най-сетне се стигна до това съгласие. В това решение се признава, че светът трябва да върви към отказ, към излизане от фосилните горива. Това е голямо постижение, защото е глобален консенсус, каза Попов.

"България е, малко хора го знаят това, но е може би водещата страна в Европейския съюз в изграждането на соларни централи извън границите на собствената си държава. Ние ги изграждаме, финансираме и оперираме в много страни по света", каза още министърът. Според него страната ни много е закъсняла с планирането и реализацията на факта, че светът се консолидира около глобалното излизане от фосилните горива.

"Формално датата за излизане от въглищата за България е 2038 г., но мен ако ме питате лично, след 2030 година в България е абсолютно недопустимо да се изгарят въглища", категоричен бе той.

"Когато пазарът за отпадъци обхване всички отпадъци, тогава всички отпадъци ще изчезнат и няма да бъдат проблем", каза той.

Отдавна е трябвало да се увеличат глобите за големите замърсители на околната среда. "То е направено най-вече във връзка с инфлацията, защото тези глоби не са повишавани от 2011 година. Това е баналното финансово основание да бъдат вдигнати. Аз лично ще се боря за вдигане, за по-нататъшно вдигане на глобите, но те трябва да бъдат добре разделени, за да могат да отговарят действително на щетите, които реално замърсителят нанася на околната среда, каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase