От управляващото мнозинство непрекъснато изтъкват ползите от членството на страната ни в Шенген. Какви обаче ще са директните ползи?

"На икономически ползи можем само да правим предварителна оценка. Забравя се през последните дни, че България, държавните институции и неправителствените институции работеха съвместно и направиха голяма крачка, преодолявайки ветото на Нидерландия, което изглеждаше невъзможно. Трябва да се даде по-висока оценка за постигнатото. Австрия не изглеждаше толкова настроена да пречи на влизането на България и Румъния в Шенген, но притисната от вътрешни сили реши да търси решение на някои въпроси, които са от интереси за самата държава - пласиране на бежанци и използване на ресурси, като плаването по Дунав", коментира председателят на УС на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов в студиото на "България сутрин".

Той определи решението за Шенген по вода като символично: "През 2022 г. имаме 36 860 хиляди тона товари по сухопътния транспорт срещу водния транспорт - само 63 000. Разлика от 60 пъти. Възможностите за използване на водния транспорт са символични. Същото е и с пътникопотока", уточни гостът пред Bulgaria ON AIR.

Според него след влизането в Шенген по въздух и вода туризмът ще се облагодетелства в частта с круизите по река Дунав.

"Трасето по река Дунав отдавна го разглеждаме като възможност, но принудително това ще доведе до нови смущения в логистичните връзки, които не са възстановени напълно след Ковид", припомни Симеонов.

Председателят на УС на БТПП не изрази оптимизъм по отношение на по-голяма сигурност и предвидимост за бизнеса с влизането в Шенген само по въздух и вода.

"Едно от исканията, представени от Австрия като условия, е засилване на контрола между България, Румъния и между Румъния и Унгария. Там, където и сега има ужасяващи опашки", обясни той.

Несправедливо спрямо България и Румъния е това, че Австрия поставя условия, които не зависят от нас, смята още гостът.

"Нито България може да наложи на ЕС изпращане на утроени сили на "Фронтекс", нито да наложи в тази година задълбочено разглеждане на Шенгенската система. Без свободното движение на стоки, услуги, капитали и хора, ЕС е нищо. Пълното функциониране на Шенген е условие, без което не може да функционира ЕС. Конкуренцията съществува. Всички стоки ще поскъпнат, товаропотокът е в двете посоки", категоричен е Симеонов.

По думите му сухопътният Шенген ще ни отвори нов коридор за кадри, защото се очаква България да получи равностойно положение.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase