Снимка: Bulgaria ON AIR

След топлия декември - чакат ли ни по-малки сметки за парно?

"Да очакваме двойно спадане на сметката - няма как. Навън все пак не е толкова топло, парно се ползва. Кранчето на парното не сме го свили, една "Топлофикация" се управлява не толкова от мениджмънт, колкото от външните условия - температури и потребление", заяви председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България Кремен Георгиев в студиото на "България сутрин".

Той припомни, че КЕВР има законово основание един път в периода да променя цените, ако има съответните условия и разлики в цените.

"Тези цени на газа, което е основно гориво за топлофикациите, в най-лошия случай ще се задържат", прогнозира Георгиев.

Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества посочи ползите от дистанционното отчитане на парното, сред основните е възможността за управление на консумацията.

"Ще може да се регулира потреблението, няма да я има тази неизвестност, която стресира потребителите. Ще изчезне изравнителната сметка", допълни Георгиев.

Гостът подчерта, че дългът на "Топлофикация" София постоянно нараства и посочи основната причина - тя е единствената топлофикация, която не произвежда комбинирано електричество и топлинна енергия. Съотношението електрическа към топлинна енергия е 1:5, а по думите на Георгиев "да произвеждаш само топлинна енергия не е изгодно от 20 г."

Гледайте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase