Снимка БГНЕС, архив

От днес Здравната каса заплаща медикаменти за лечение в болнични условия на рак на гърда при мъже. Това съобщиха от пресслужбата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Към момента от това лечение могат да се възползват четирима мъже, засегнати от карцином на млечната жлеза, допълниха от НЗОК. От терапията ще могат да се възползват и други мъже, засегнати от рак на гърдата. Лечението ще се получава в лечебните заведения, в които в момента се провежда и другото им лечение, пише БТА.

В кратките характеристики на лекарствените продукти с международно непатентно наименование Fulvestrant е посочено, че се прилагат само при жени в постменопауза, обясниха от НЗОК. Заради изрично указаното им приложение, досега от НЗОК отказваха предписване на лекарствения продукт на мъже, страдащи от рак на гърдата и те получаваха хормонална терапия с други лекарства. По тази причина миналата година избухна и скандал, след като на мъж с такова заболяване бе отказано заплащане на лечението.

Районните здравни каси имат ангажимент да информират пациентите - мъжете, на които вече ще заплаща лечението на рак на гърда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase