Снимка: Bulgaria ON AIR

На 1 януари по-документи се събудихме по-богати. Депутатите решиха - минималната работна заплата е 933 лева. Увеличава се и пенсията през юли месец, повишение ще има и на обезщетенията за безработица.

"Отдавна не беше толкова много увеличавана минималната работната заплата. Голям е проблемът с административното определяне. Имаме редица специфики, като големите регионални социално-икономически различия. Много се събра ножицата между минималната и средната заплата. Намалява мотивацията за труд на младите специалисти, хората с добро образование", коментира бившият социален министър Христина Христова в студиото на "България сутрин".

Според икономиста Преслав Райков демографската и икономическа ситуация в страната предполагат все по-голяма част от работната ни сила да разчита на минимална работна заплата, което е лош индикатор за икономиката.

"В определени региони в страната средната брутна работна заплата е почти колкото минималната и това демотивира голяма част от работната сила да прогресира", добави той.

"При всички случаи има много повече пари - 2,3 млрд. лв. са само за социални разходи. Главно отиват за пенсии. Трябва да имаме предвид, че са осигурени средства и за системата за социално подпомагане, която беше реформирана", посочи Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите на Райков трябва да се помисли за връщането към 20-процентна ставка и да се обърне внимание на дългосрочен анализ - дали може да бъде намалена за всички сектори. Според него това би довело до повече позитиви в икономика и би я раздвижило повече.

На въпрос каква икономическа година ни очаква, той отговори, че е време да изпълним бюджета с пълна сила и да започне желаното от управляващите генериране на икономически растеж чрез харчове на държавата. Другото, което трябва да се случи, според икономиста, е ефективната работа за присъединяването ни към Еврозоната.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase