Снимка: ВМА, архив

През изминалата година в страната са реализирани 22 донорски ситуации, става ясно от информация на сайта на Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Последната донорска ситуация е на 31 декември 2023 г. в столичната болница "Св. Анна". Близките на 35-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт, взимат благородното решение да дарят нейните органи и да дадат шанс за живот на други хора. Подходящите реципиенти, включени в листата на чакащите, се избират след извършване на необходимите изследвания.

През 2023 г. след донорски ситуации и решения на близките на донорите е даден шанс за живот на 48 пациенти, от които 42 са български граждани, а шестима – на други държави от ЕС, посочват още от агенцията. Преди дни Иванка Динева, директор на агенцията, връчи статуетки "Дарител на живот" на близки на донори, които тази година дадоха съгласие органите на близките им да спасят живота на непознати хора.

От Министерството на здравеопазването и от агенцията поднасят искрени съболезнования към близките на донорите и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изказват и на екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.

Към 7 декември 2023 г. в листата на чакащите за трансплантация са включени 859 пациенти, от които 806 се нуждаят от трансплантация на бъбрек, 17 – на черен дроб, 30 – на сърце, а шестима – на бял дроб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase