Снимка: БГНЕС

77,60 лева за мегаватчас (без акциз и ДДС) е окончателното предложение за цена на газа през  януари 2024 г., предложи в първия ден на годината „Булгаргаз", а късно следобед Комисията за енергийно и водно регулиране я утвърди.  По тази цена дружеството от днес продава природен газ на крайните снабдители и на топлофикациите.  Тя е с 11,31% по-ниска от действащата за декември 2023 г. и в  разгара на отоплителния сезон намалението благоприятства индустрията и домакинствата, ползващи пряко природен газ

От енергийния регулатор коментират, че са утвърдили колко да струва газа през януари след анализ на внесените от „Булгаргаз"  актуални данни, формиращи цената на природния газ за първия месец на годината. Те отчитат котировките на международните газови пазари до 31 декември 2023 г. включително.

КЕВР е установила, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка.

В ценовия микс за януари е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция" (IGB), съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 40,33 % от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

„Булгаргаз" е сключил за януари договор за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговец от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане.

В ценовия микс общественият доставчик е включил и количества природен газ от добив от ПГХ „Чирен".
С осигурените количества се покриват ангажиментите на "Булгаргаз" за януари - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, коментират от енергийния регулатор.

Утвърдената цена от 77,60 лв. за мвтч е с 11,31 % по-ниска от цената на природния газ през декември, която беше в размер на 87,50 лв./мвтч.

„Намаляването на цената на природния газ в разгара на отоплителния сезон е добра новина за всички български потребители, които потребявят синьо гориво", коментира председателят на КЕВР Иван Иванов на откритото заседание на 29.12.2023 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase