Снимка: БГНЕС

Човечеството се готви да каже сбогом на 2023 г., която беше най-топлата година, откакто се водят подобни статистики, в която изкуственият интелект беляза подем, в която войната в Украйна, доближаваща се до втората си година, се допълни с тази между Израел и "Хамас" в ивицата Газа, отбелязва Франс прес.

Светът посреща Новата година с население над 8 милиарда души и с надеждата, че ще сложи край на конфликтите по света и ще намали високата цена на живота.

2024 г. ще бъда и годината на многото избори, като за половината от световното население това ще бъде година на ключови гласувания. Ще има избори в ЕС, САЩ, Русия, Индия, Южна Африка…

Това ще бъде и година на Летните олимпийски игри в Париж.

Светът се готви да се раздели с 2023 г., в която се завърна розовата вълна на "Барби манията" заради един хитов филм, и в която беше извършена първата трансплантация в света на цяло око.

През изминалата година Индия стана най-населената страна в света и първата поставила космически апарат на неизследвания южен полюс на Луната.

По традиция най-големият мегаполис, който ще навлезе в Новата година е Синди, който се готви да празнува това с 8 тона фойерверки и с 1 милион ликуващи хора в района на операта и на пристанището.

Но всъщност най-големият остров на архипелага Кирибати - Киритимати, на който живеят около 5000 души,  е първият обитаем остров, който всяка година навлиза първи в Новата година, допълва ДПА.

Последни с 2023 г. ще се разделят островите Американски Самоа.

Емблематични места, на които партитата за Нова година винаги са пораждали интерес, са зоната на Триумфалната арка, Айфеловата кула и "Шан-з-Елизе" в Париж, Бранденбургската врата в Берлин, "Лондонското око" в британската столица, плажът Копакабана в Рио де Жанейро, площад "Таймс скуеър" в Ню Йорк, където се спуска Кристалната сфера./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase