Снимка: БГНЕС

Националният парк-музей "Шипка – Бузлуджа" обяви обществени поръчки за изпълнител и строителен надзор за проекта по реставрация и консервация на Паметника на свободата, каза в интервю за БТА директорът на музея д-р Чавдар Ангелов.

Работният проект предвижда дейности по фасадите на паметника и в интериорното му пространство, както и подмяна на около 1100 квадратни метра от плочника, върху който е стъпил монументът. При нормално протичане на всички административни процедури, ремонтните дейности могат да започнат в началото на лятото, а максималният срок за изпълнението е три години.

Най-важното, което трябва да бъде направено, е да се спре проникването на вода през компроментираните фугиращи смеси, запълващи пространството между отделните каменни блокове. Те са около 8200 линейни метра и трябва да бъдат отстранени ръчно и подменени, обясни д-р Ангелов.

Относно вътрешността проектът предвижда Паметникът на свободата да бъде върнат в неговия автентичен вид. Всички изолационни материали и видове мазилки, положени вътре, ще бъдат отстранени и ще се открие каменният градеж, който според направените проучвания е от много добре изпълнена каменна зидария. Подменени ще бъдат и подови настилки. Това, че интериорът ще бъде в естествения сив цвят на камъка, има отношение и към бъдещата постоянна експозиция, каза още д-р Чавдар Ангелов. До момента няма разработен тематико-експозиционен план, но предстои да започне работа и по него. По думите му постоянната експозиция няма да бъде много голяма, а по нея ще се работи паралелно с ремонтните дейности. Очаква се краят на ремонта да съвпадне с изработването й.

Паметникът ще бъде изцяло преокабелен, ще се подмени електрическата инсталация, ще бъдат реставрирани и двете железни врати, които отвеждат към костницата от южната страна и към вътрешността на монумента от северния вход. Стъпалата към северния вход също ще бъдат подменени, като по проекта там е предвидено да се отлее стоманенобетонен фундамент със същата форма и облицовъчните камъни да бъдат върнати на местата си. За по-голяма безопасност ще бъде монтиран и двустранен парапет. Д-р Ангелов допълни, че за костницата е предвидено да бъде осигурен достъп на хора в неравностойно положение, но предвид параметрите на сградата няма как това да бъде направени вътре.

Любопитно е, че проектът предвижда паметникът да не бъде отопляем както е сега. Идеята е по този начин да се реши проблемът с влагата, която се образува при конденз, посочи д-р Чавдар Ангелов. Той отбеляза, че това би подложило на риск движимите културни ценности, които ще бъдат експонирани и по тази причина проектът предвижда на всеки етаж да има климатизирани витрини, осигуряващи необходимите параметри за експонатите.

Паметникът на свободата ще бъде снабден и с дизелов генератор, който да осигурява постоянно захранване при евентуални прекъсвания на електричеството, за да могат да се поддържат системите, гарантиращи безопасната му експлоатация.

Двете обществени поръчки са на обща стойност около 14 милиона лева без ДДС, като в тази сума влизат и 20 процента непредвидени разходи, които по време на самото изпълнение на проекта може да се наложи да бъдат направени, обясни той.

По думите му ремонтните дейности в района на Паметника на свободата тепърва предстоят. Това е процес, който ще отнеме години, но амбицията на НПМ “Шипка – Бузлуджа” е заедно с Министерството на културата да се справи с всички тези задачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase