Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Българите достигнаха 62% от доходите и стандарта на живот на средностатистическия европеец. Това показват актуализираните в края на годината данни на Евростат за 2022 година, цитирани от Института за пазарна икономика.

Според българските икономисти ръстът е с 12%  през последните пет години.

Малко преди празниците Евростат публикува актуализираните данни за населението в България и отчете, че към 2022 г. икономиката ни е преминала 62% от средните нива за Европейския съюз на БВП на човек от населението по покупателната способност.

Показателят описва процеса на догонване на средноевропейските доходи и стандарт на живот, като отчита и различията в цените между отделните държави, посочва БНР.

Този ръст до 62% най-вероятно е и историческият максимум за страната, казват анализаторите от Института за пазарна икономика и изчисляват, че през последните години въпреки кризите и политическата нестабилност догонваме европейските държави с повече от 2% годишно.

Според сравненията в анализа страната ни постига този растеж на фона на 13 на сто в Румъния и 10 на сто в Литва и Полша.

И тук е от изключително значение България да "не забуксува", а да се възползва от постигнатите резултати като основа за по-нататъшен растеж през цялото трето десетилетие, предупреждава анализът на икономистите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

121

До 126

преди 4 месеца

Стига с тия упорки бе. Погледни родната статистика!

120

Анонимен

преди 4 месеца

Мога ли да си купя жилище за 10 години ?

119

Унищожена енергетика

преди 4 месеца

Като унищожиш енергетиката, си унищожил Държавата. На всичкото отгоре ни пратиха на борса за ток и газ. Вкарват ни емигранти. Отменят и забраняват референдуми. Подаряват реактори. Променят статут зем. земи, за да ги продадат срещу хартии. Узакониха безконтролно ГМО, отровена пшеница, буболечки. Увеличиха косвени данъци, ток, парно, вода, осигуровки. Теглят заеми, да си вдигат на държавните заплатите. Частният бизнес се загива. 60% инфлация храни. Внос некачествени храни, ГУМА. Унищожиха нИ

fallback