Снимка БГНЕС
fallback

В работата на ЦИК липсва прозрачност. Зад "протоколни" решения например остава скрито разпределението на държавните средства за кандидатите в предизборните кампании. Това се посочва в доклад за работата на избирателната комисия, изготвен от Института за развитие на публичната среда.

Тези въпроси трябва да залегнат в основата на предстоящи дебати за състава, числеността и начина на конструиране на ЦИК, както и за гарантиране на безпристрастността на нейните решения, пише "Сега". Самите членове на комисията многократно са повдигали въпроса за недостатъчния административен капацитет, който да подпомага работата им.

Екипът на Института за развитие на публичната среда (ИРПС) е прегледал протоколите от общо 174 заседанията на ЦИК от началото на годината до 11.12.2023 г. Докладът дава информация за участието на членовете на ЦИК в заседанията, тяхната продължителност, както и информация за членовете, събрали най-много и най-малко отсъствия. ИРПС заключва, че комисията трябва да се справи със сериозни ''хронични проблеми''.

Според публичната информация, Георги Баханов (от квотата на ГЕРБ) е отсъствал от най-много заседания – 36, а Емил Войнов (БСП) е с най-малко пропуснати заседания –  6. Най-често отсъствията са "извинени" – поради използване на годишен отпуск или по болест. Неучастието в заседания не се отразява върху възнагражденията на членовете на комисията. Съгласно подадените от тях декларации към Регистъра на лица, заемащи висши публични длъжности, бюджетът на ЦИК за възнаграждения на нейните членове за 2022 г. е възлизал на около 1,8 млн. лв.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 4 месеца

Че то да не е само там ,ПП кои комисии работят или неса корумпирани

10

Анонимен

преди 4 месеца

ами какво да се очаква в държава, която все още е сателит на пропадналата русия, бедност, кражби и фалш

9

Все тая

преди 4 месеца

Режисираният политически "избор" в нашата така наречена демокрация много напомня за асортимента от стоки за широко потребление в соцмагазините преди десетилетия - или лошо качество, или безполезен продукт, или направо вредно изделие. Ако ще ЦИК да работи безупречно, резултатът все ще е в полза на големи чичковци в чужбина и местни съмнителни тузари. А електоратът масово ще пие една студена вода.

fallback