След като Коледните празници минаха и с тях приключи голямото пътуване, отново хиляди българи тръгват на път, сега заради празнуването на Нова година.

Очакванията сега са трафикът да бъде малко по-лек, сравнен с този преди Коледа, а голямото прибиране да бъде на 1 и 2-ри януари.

Около Коледа на ден през Централната автогара минавали между 10 и 12 хиляди пътници.

"Самите превозвачи, а и ние, подаваме информация, когато в дадено направление свършат билетите, за да осигурим извънредни автобуси", каза изпълнителният директор на Централна Автогара - София Иван Мирославов  пред телевизия Bulgaria ON AIR.

А до пускане на извънредни автобуси се стига.

"Сега по празниците всички са пълни. Само за новогодишните празници до момента има 10 осигурени автобуса. Може би ще се наложи и повече", допълни Мирославов.

Въпреки това пътниците не срещат трудности.

От Централната автогара предупреждават - на 31 декември най-вероятно ще отпаднат курсовете след 17 ч.

"Няма да е приятно да пътуваш посред нощ и да посрещаш Нова година в автобуса", допълни изпълнителният директор на Централна Автогара - София.

Железницата също пуска допълнителни места. БДЖ добави още преди коледните празници допълнителни вагони по най-натоварените направления. Допълнителните места остават и за новогодишните празници.

На най-голямата ЖП гара в Северна България - Горна Оряховица ситуацията в петък беше спокойна. За увеличения брой пътници влаковете ще са с допълнителни вагони до 2 януари. А в района на ЖП гарите ще има засилено полицейско присъствие.

А съветът на Пътна полиция и АПИ е, пътуващите с кола да се заредят с търпение, да спазват правилата и да шофират спокойно и без излишни нерви. Най-критичната точка по магистралите остава магистрала „Хемус“ в района на тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“, които са в ремонт. За да се улесни движението там обаче е въведен временен специален режим на движение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase