2023 г. може да бъде определена като годината с рекорд в кредитирането. Това показва статистиката на БНБ. В последните дни се забелязват и опашки от хора пред фирмите за бързи кредити.

"Противно на прогнозите ни от миналата година, когато очаквахме свиване на кредитния пазар, продължава да има ръст на кредитите. При жилищните кредити е около 18-19% към края на октомври спрямо 2022 г. Сега съобщават за бързите кредити и бързите потребителски кредити - това се отнася за сегмента хора, които теглят кредит, за да купуват подаръци, което е малко рисковано. Задлъжняването не е добро", коментира финансовият консултант Деян Василев в студиото на "България сутрин".

Още по темата
При пет поредни тримесечия има намаляване на броя на сделки за имоти. Въпреки това много от продавачите си държат имотите, а тези, които купуват, купуват на кредит, отбеляза Василев.

"Около 6% ръст на цените на имотите - парадоксално, това води до по-големи кредити. Теглят хората със средни и високи доходи. Има здравословно търсене в България и кредитирането, особено жилищното, минава през тясна пролука - намалява броят сделки, кредитите се увеличават, а лихвите у нас останаха ниски - за нов ипотечен кредит е средно 2,5-2,6%. Това се дължи на спестителя, има ръст на кредитите и ръст на депозитите в банките", обясни пред Bulgaria ON AIR консултантът.

Василев прогнозира, че през 2024 г. плавно ще наблюдаваме увеличаване на цената на привлечения ресурс.

"Все повече хора или договарят някаква фиксирана лихва, или банките предлагат на по-заможните клиенти. Ако се усети отлив на спестявания от банките, ще вдигнат цената на привлечения ресурс, ще плащат повече и това ще прелее към кредитополучателите", смята той.

По думите му при сегмента от населението с по-ниски доходи има по-висока невъзможност да се обслужват заемите.

"Ако повече от 30-40% от дохода на домакинството отива за обслужване на кредити, това подлага под натиск бюджета. Надценяването води до просрочия. Съветвам хората да внимават като теглят кредити. Цените на имотите в Западна Европа са на нулев растеж. При нас вълната идва бавно", каза още финансовият консултант.

България е оазис на ниските лихви и ако си изиграем добре картите, можем да влезем в Еврозоната, смята Василев.

"Българският държавен дълг не е толкова висок. Покриваме критериите за валутна стабилност. В бюджетния дефицит сме дисциплинирани. Ахилесовата пета е по-високата инфлация, която намаля. Колкото по-добре България се интегрира в Еврозоната, ще постигне добри ползи за безпрепятственото влизане и излизане на стоки", анализира консултантът.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase