Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Ключово местоположение в Европа, ниски заплати и ниски данъци - България все повече се превръща в притегателен център за големи и известни германски компании. Дойче веле дава няколко примера от Баден-Вюртемберг.

Големи фирми от Баден-Вюртевберг все повече се установяват в България, а онова, което е предимство за страната – най-вече ниските заплати и ниските данъци – изнася производства извън Германия и вреди на местната икономика, пише Юлиан Бауман.

Войната в Украйна повиши сериозно разходите за суровини, енергия и персонал в Германия. По тази причина много компании във Федералната република ускориха още повече процеса по прехвърляне на производствата си в Източна Европа. България също е облагодетелствана от тези процеси, както например и Сърбия.

От Щутгарт в Пловдив

В своя статия “Франкфуртер Рундшау” (ФР) разказва за предприятията от една от най-богатите германски провинции - Баден-Вюртемберг, които са избрали да отворят заводи в България.

Изданието обръща внимание на “Тракия - икономическа зона” край Пловдив, където от години има заводи на германски гиганти като “Либхер”, "Кауфланд” и “Вюрт”. Индустриалната зона до втория по големина град в България има площ от 10 500 квадратни километра и представлява един от най-големите икономически проекти в страната, пише германското издание.

В София, която все повече се превръща в средище за високи технологии, има офиси на германските фирми "Бош” и "Фесто”. А компанията “Еберспехер” строи голям завод, който ще произвежда компоненти както за електромобили, така и за рlug-іn хибридни модели в Индустриалния парк в Русе. Когато бъде завършен, там ще има производствени и логистични площи, както и офиси.

Ниски данъци и заплати и добра локация

България е особено привлекателна заради ниските данъци и най-ниските заплати в рамките на Европейския съюз. Освен това страната привлича и с географското си разположение и логистичните връзки. Заради пандемията и войната в Украйна много вериги за доставка бяха прекъснати. Пловдив обаче се намира на около 400 километра от турския мегаполис Истанбул и на 300 от гръцкото пристанище Солун, отбелязва “Ханделсблат”.

Фактът, че големите компании от Баден-Вюртемберг все повече се ориентират към съседните европейски държави, а не към Китай или Тайван, е добра новина за европейската икономика. Но не и за германската икономика, пише “Франкфуртер Рундшау”, тъй като недостигът на квалифицирана работна ръка се изостря допълнително от изнасянето на работни места в чужбина.

Риск за работните места и заплатите в Германия

Синдикатът IG Metall вече алармира, че масовото преместване на производствения капацитет на големите компании от Германия ще се отрази на местната икономика и работните места. От синдиката критикуват и Европейския съюз, защото подкрепя предимно структурно слабите региони по отношение на дигиталната трансформация, което също прави иначе развитата и богата провинция Баден-Вюртемберг по-малко конкурентоспособна.

По този повод премиерът на провинцията Винфрид Кречман и министърката на икономиката Никол Хофмайстер-Краут се обърнаха към председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тази стратегия “застрашава нашия иновационен клъстер, включително и работните места”, пишат политиците от Баден-Вюртемберг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

129

Шопендар

преди 4 месеца

Влече ги открай време ,шопската салата и сливовата ракия,и евтините жени,и най вече корумпираната администрация,но нещо не са разбрали,че вече няма квалифицирана работна ръка,която да им работи за дребни парички,но може да си внесат

128

Само минавам

преди 4 месеца

Днес първи април ли е ?

127

Асен

преди 4 месеца

Заради надупените ни управници?

fallback