Снимка: БГНЕС

За разлика от досегашната традиция в периоди на по-засилен трафик по празниците автомобилните горива да поскъпват, тази Коледа е белязана от поредно поевтиняване на бензина и дизела. През последните дни средната цена на масовия бензин А95 падна до 2,63 лв. за литър, колкото струваше и в началото на август миналата година. А дизелът е само с 5 стотинки по-скъп – 2,68 лв., макар че на много места може да се намери и по-евтин.

В България в момента има много малки бензиностанции извън тези на големите вериги, в които бензин А95 може да се налее и за 2,30 лв. за литър. Сегашното поевтиняване започна в началото на ноември, преди това горивата на вътрешния пазар бяха достигнали поредния си пик, например А95 струваше почти 2,90 лв. за литър.

Най-скъпи бяха горивата обаче в средата на миналата година преди тогавашното правителство да гласува 25 ст. на литър отстъпка за всички автомобили с регистрация в България. Преди това бензинът беше достигнал 3,40 лв. за литър.

За съжаление на ползващите автогаз и метан, цените на тези две горива скачат. В средата на декември автогазът поскъпна с още една стотинка и оттогава литър се продава средно за 1,25 лв. Метанът пък непосредствено преди почивните дни поскъпна с още 1 стотинка и в момента е средно 2,42 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase