Снимка Хижа "Партзанска песен"

В България има около 600 хижи, от които 240 се стопанисват от Българския туристически съюз. От тях само около 30 хижи са в много добро състояние, каза за БНР Васил Николов – член на УС на БТС.

„Също толкова са в изключително лошо състояние. Имаме хижи, които са занемарени и въобще не функционират, полуразрушени, разграбени и т.н. Ние сме ново оперативно ръководство в БТС и отчитаме много силна година. След като взехме статут на национална организация за спортно-туристическа дейност, каквато в България има право да има само една по закон и това е БТС, ще търсим механизми за финансиране, за да можем да възстановим и някои от тези хижи, които са в изключително лошо състояние, други да ги подобрим“, обясни Николов.

Той добави, че повече от 10 години Българския туристически съюз не получава средства от държавата, нито европейски такива.

„На самоиздръжка сме били през цялото това време и това е причината много от хижите да останат в незавидно състояние“, уточни Васил Николов.

По отношение на стопанисването на хижи от местни туристически дружества, част от които биват използвани за частни нужди, той обясни, че контролът е труден.

„Опитваме се, атаките са много жестоки в много посоки. Това са неща, които се опитваме в момента да вкараме в ред. Такъв е казусът с около 60 хижи“, добави Васил Николов.

По думите му, друг проблем е намирането на хижари, които да стопанисват хижите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase