Снимка: Bulgaria ON AIR

Крачка по крачка усилията у нас да има дневен център за хора с проблеми в развитието от всяка възраст и техните близки продължават. Мечтаният оазис за тези хора носи името вила "АутистикА". Работата по триетажната къща продължава, но за да бъде напълно финализирана, са нужни още средства.

"Не много хора дръзват да отворят темата за аутизма и въобще как се живее с него, защото аутизмът не е за ден, два, той е за цял живот. Аутистичните личности имат различни проблеми в развитието си - на 8, на 14 или в по-голяма възраст. Те през целия си период имат нужда от нас. Идеята за вила "АутистикА" е да обхване целия цикъл от живота на тези личности, ние да бъдем до тях, за да може във всеки един момент да им помагаме за тяхното развитие", каза Христина Бабалова от Сдружение "Аутизъм - образование, бъдеще и възможно" в студиото на "България сутрин".

Тя сподели, че по-грубата работа във вилата вече е свършена.

"На няколко пъти правихме генерални почиствания. Преди по-малко от месец успяхме да сложим и чисто нова дограма. Къщата е заключена. Доста време ни отне самият проект, който трябва да бъде съгласуван с общината. Целият набор от документи е изготвен абсолютно безвъзмездно за нас, това също е много важно, защото тези неща не са никак евтини. Оттук нататък предстоят още неща, покривът ни е много важен, трябва да направим вътрешна изолация и вече ще дойде време за вътрешната част, където се надяваме много доброволци да ни помогнат", допълни Бабалова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ дори 1/3 от средствата за покрива не са събрани. 44 000 лв. е сумата, която е необходима за него.

"Може би защото не е нещо животоспасяващо, говорим за нещо, което ще продължи във времето. Може би за хората е сложно да разберат колко е важно да има такова място и колко е важно да се работи с тези лица. Ние участваме в платформата на Подкрепи.бг. Това е най-откритата и най-прозрачна платформа, там не се удържат никакви средства, хората там работят абсолютно безвъзмездно", коментира Христина Бабалова.
Мястото ще е важно както за децата, така и за родителите.

"На нас ще ни трябват и специалисти, вилата е на 4 етажа и на всеки етаж ще има минимум 5-6 специалиста. Голяма част от нашите родители се обучават всеки ден в сфера, в която смятат, че биха могли да се реализират - психолог, терапевт. За момента не може да участваме в проекти за ремонтната дейност, но се надяваме новото управление и новият кмет да откликнат на проблематиката", обясни още Бабалова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase