Снимка БГНЕС

От днес може да си купуваме антибиотици и с хартиена рецепта, след като в „Държавен вестник“ бяха обнародвани промените в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. С тях властта дава крачка назад и разрешава на медиците да ползват и хартиените рецепти, когато изписват антибиотици. Гратисният период ще важи до 1 април 2024 г., но той не се отнася за лекарствата за диабет, които остават само на е-рецепта.

Припомняме, изискването за електронни рецепти за изписване на антибиотици и за медикаменти за лечение на диабет влезе в сила на 16 октомври тази година, но промяната доведе до хаос, връщане на пациенти от аптеките и провокира реакции от Българския лекарски съюз. След обсъждания, включително и с премиера акад. Николай Денков, но и след категорична позиция на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, се взе решение да се въведе гратисен период, а през това време да се изчистят всички технически проблеми и недомислени ситуации, пише скенер.нюз.

Още по темата

Според наредбата рецептите с режим за еднократно отпускане на лекарства имат валидност 30 дни от датата на издаването им, а рецептите с режим за многократно отпускане имат валидност до шест месеца от датата на издаването им и съдържат означение на броя на отпусканията.

Припомняме, електронна рецепта не се изисква за антибиотични капки за очи, антибиотични кремове, съставки (ампули) за лекарства, които се приготвят в аптека и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase