Снимка: БГНЕС

Огромен е интересът към посрещане на коледните и новогодишните празници на хижа. Това отчете пред БНР Венцислав Велев, преседател на Българския туристически съюз.

"Хижите в ниската и високата част на българските планини са готови да посрещнат празнуващите почитатели на природата. Има различни варианти – по-нисък или по-висок клас", обяснил той.

Тези хижи, които са под наше ръковдство, са пълни, допълни Велев.

"Имаме резервации от цялата страна. Тук-там се намират свободни места. Желаещите могат да се обадят на телефоните на Българския туристически съюз, за да ги насочим там, където има свободни места".

Цената на нощувка в българските хижи в момента е между 25 и 35 лева, посочи гостът.

"Това е средно и извън празничните дни. По време на коледните и новогодишните празници кувертите варират между 250 и 450 лева на човек. Включват обикновено празничната вечеря и някаква програма. Това е пакет за два или три дни"

Тази година е благодатна по отношение на снега - това е една от причините хората да пребивават на нашите обекти, обясни той.

"Друга причина е добрата кухня и приятното изкарване, което предлагат домакините. Те посрещат топло туристите".

Около 150 хижи са под управлението на Българския туристически съюз, посочи Велев.

Той напомни, че екипировката е много важна при посещение на планината: "Необходимо е да се следи и прогнозата за времето".

Венцислав Велев посъветва туристите да се обаждат на хижарите преди преход, за да кажат в каква посока тръгват и кога смятат да се върнат.

"Ако има бедстващи туристи, ние веднага сигнализираме службите. Нека да имат зареден телефон в себе си".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase