Снимка БГНЕС, архив

В БНР има свобода на словото и предаването “Политически НЕкоректно” е едно от най-ярките доказателства за това, заявява генералният директор Милен Митев, цитиран от медията, по повод решението на Програмния съвет на БНР да не бъде излъчено интервюто с руския посланик Елеонора Митрофанова, пише БТА.

Разговорът с руския посланик бе анонсиран във Фейсбук страницата на предаването още в четвъртък. Водещият на "Политическо НЕкоректно" по Българското национално радио Петър Волгин обяви днес в ефир, че Програмният съвет на БНР е забранил излъчването на предварително записано интервю с посланик Елеонора Митрофанова.

Генералният директор на БНР Милен Митев обясни, че 15 от членовете на Програмния съвет на медията са гласували интервюто да не бъде излъчено, един от тях се е въздържал, а мотивите да не прозвучи предварително записания разговор са несъответствие с журналистическите стандарти. “Всяка медия работи по правила, част от които са редакционните стандарти. Органът, който се произнася по тяхното спазване или нарушаване, е Програмният съвет”, посочва Митев.

Още по темата

Нормално е всеки материал, създаден с ресурс на Националното радио, да бъде собственост на БНР и то да преценява какво може да се прави с него, посочи Милен Митев относно забраната интервюто с посланика на Русия да се разпространи по други канали извън ефира на програма "Хоризонт".

"Всяко решение може да бъде обявено в зависимост. Сблъсъкът на мнения в нашето общество отдавна се е изродил в позиционна война, в която всеки отказва да чуе мнението на другия. Това обостряне на обществения диалог до нищо добро не води", смята генералният директор на БНР.

Когато решението се взема от колективен орган, се намалява рискът, каза още генералният директор на националното радио.

“Няма как да изразя категорична позиция преди да познавам детайлите на това решение и предпоставките за него”, коментира председателят на Съвета за електронни медии Соня Момчилова. Тя добави, че се надява да става дума за опазване на стандарти, но допусна и че вероятно е зачестила “тази страховита, зловеща диагноза на автоцензура”, която Асоциацията на европейските журналисти е поставила в свое изследване.

Соня Момчилова каза още, че не е изненадана от поведението на председателя на Парламентарната група от ДПС Делян Пеевски, който остро осъди поканата за интервю към руския посланик. “За мен е изненада може би забвението, в което изпадна стилът, по който г-н Пеевски управляваше медийната си група. Това е по-неблагоприятно за медийната среда – това да забравим кой е той”, заяви председателят на СЕМ.

По- късно днес в своя позиция до медиите ръководството на Българското национално радио заяви, че смята за недопустими и категорично отхвърля опитите за намеса в редакционната политика на медията. Случаят с неизлъченото интервю на извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация Елеонора Митрофанова не трябва да бъде използван за политически цели и внушения, посочват от БНР.

Оттам допълват, че решението програма "Хоризонт" да не излъчи интервюто с руския посланик в предаването "Политически НЕкоректно" на 16 декември е взето в съответствие с приетите правила за редакционната дейност в БНР и професионалните стандарти, в съответствие с обществения интерес, законовата рамка и Етичния кодекс на българските медии.

Недопустимо е БНР да стане съучастник в руската хибридна война, заяви в своя позиция председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски след като интервюто бе предварително анонсирано.
"Приемаме гостуването на Митрофанова в ефира на общественото радио като груба демонстрация на незачитане на националния суверенитет, общоевропейски позиции и ценности, както и погазване на националните интереси на България“ посочва Пеевски в позицията си. Той допълва, че по Конституция и закон, обществените медии осигуряват чрез програмната си политика защита на националните интереси и общочовешките ценности.

Спирането на интервюто и неизлъчването му в ефир предизвика политически реакции.

В своя позиция от „Възраждане“ призоваха Програмният съвет на Българското национално радио да премахне "двойните медийни стандарти и да се противопостави на политическия натиск над четвъртата власт.“

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира пред журналисти, че  намесата на политици в работата на журналистите е посегателство върху тяхната свобода. Според нея въпросът е принципен и е поредното доказателство за посегателство върху демократичната свобода на медиите.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова разкритикува остро свалянето от ефира на Българското национално радио (БНР) днес на интервю с посланика на Русия в София Елеонора Митрофанова, предаде ТАСС.

Посолството на Украйна у нас също изрази позиция по повод анонсираното интервю с Митрофанова. В страницата си във Фейсбук от посолството в петък  написаха: „Изразяваме огромно разочарование и дълбоко огорчение, че представител на кремълския режим - посланикът на руската федерация ще гостува в предаването "Политически некоректно", на Българското национално радио. Предоставяне  от страна на национална българска медия на възможност за изява и пропаганда  на официално лице на държава агресор  е грубо нарушение на професионалните и  морални стандарти в журналистиката“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase