Продължава демонтажът на Паметника на Съветската армия. Заради напрежението около премахването му, на място е осигурена денонощна полицейска охрана.

"Разбира се, че има история и памет в този паметник. Тя е фалшифицираната история, която 77 години не престава да трови цялостното ни публично пространство. Нелепо е да се мисли, че може да има някаква позиция, която да бъде основана на историческа адекватност. Това е паметник на окупационната червена армия. В България има 186 паметника и паметни знаци на червената армия, която окупира България със състав от четвърт милион хора", каза историкът проф. Евелина Келбечева за "България сутрин".

Според нея има начин да се разбере какво наистина стои зад символа на тези паметници.

"Това е фалшифицирана история. Можете ли да си представите в някоя република да има паметник на червената окупационна армия, или в самата Русия да има паметник на армия, която ги е нападнала? Тези паметници се превърнаха в арена на изява на новите манталитетни нагласи на млади хора, на артисти, на активисти. В България има 200 паметника, които са посветени на руската императорска армия, която частично освобождава България през 1878 година, но няма нито един графит", допълни проф. Келбечева в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ българските граждани реагират адекватно на това кое е истинска история и кое не е.

"В дебата за това дали трябва или не трябва да остане този паметник - основният въпрос е кое е адекватната история, кое отговаря на истината. Никой не казва, че иска да го унищожи. Продължава да ескалира пропагандата и всички тези фалшиви опорни точки, които целят да заличат истината", коментира още историкът.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase