Снимка: БГНЕС

Изискването старите асансьори в България да имат монтиран предпазен щит под кабината датира още от 2014 година. Това каза пред БНР Григор Къшов, директор на Главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор" към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

"Много собственици, фирми и домоуправители направиха това още преди няколко години", коментира Къшов и допълни, че около 80% от старите асансьори вече разполагат с такъв щит.

Той се монтира под кабината на асансьора, а целта му е да предпазва хората от пропадане в шахтата, когато асансьорът е закъсал между етажите.

"Когато някой закъса с асансьора между етажите, обикновено няма търпение да излезе и при излизането му на етажната площадка, обикновено залита назад и пада под асансьора. Този щит ще предпазва хората именно от това падане", поясни Григор Къшов.

Допреди няколко години, поставянето на предпазния щит е струвало около 150 лева, но с поскъпването напоследък, в момента струва около 360 лева.

Всички асансьори, които са произведени след 2003 година, разполагат с предпазен щит.

От 1 януари инспекторите започват засилени проверки и при установяване на липса на такъв щит асансьорът ще бъде спиран от експлоатация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase