Снимка: БГНЕС

Климатичните промени правят света все по-опасно място за хората. Само преди броени дни приключи поредната среща за климата, а за по-малко от месец по Черноморското крайбрежие бяхме свидетели на две бури - "Фредирик" и "Марко", донесли щети само за общината във Варна за над 1,3 млн. лв.

Подобни циклони не са необичайни през зимния период, когато се случват на 10 или повече години, но два толкова силни средиземноморски циклона и то за 10-тина дни не са обичайна гледка, а да не забравяме, че циклон беше причината и за наводненията в Странджа и по Южното Черноморие през септември. Това коментира за Радио Варна климатологът Симеон Матев.

Поредица научни прогнози вещаят засилване на екстремните природни явления - силни бури, пожари, наводнения, засушавания и крайни температури.

Една от разпространените в последните седмици екстраполации за климатичните промени се съсредоточава върху покачването на морското равнище, вкл. и в Черно море и влиянието на това покачване върху крайморската инфраструктура в районите на Варна и Бургас. Тя е дело на неправителственият Climate Central, базиран в университета Принстън в Съединените щати. Според тази визуализация, най-рисковите участъци за района на Варна са острова с Южната промишлена зона, както и цялото крайезерно и морско протежение от района на Казашко до курортните комплекси в северна посока.

Доколко обаче са обосновани подобни прогнози?

Макар да е факт, че все повече ще се увеличават екстремните явления, веднага мога да оборя подобни твърдения, казва Симеон Матев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase