Започна демонтажът на Паметника на Съветската армия в София. Основанието на областната управа е, че монументът е опасен за гражданите. Струпването на техника и започването на демонтажа доведе до напрежение между служители на областната управа и привърженици на паметника.

Паметникът на Съветската армия е монументална композиция, издържана в стил социалистически реализъм. Открит е на 7 септември 1954 година, а датата е избрана символно, за да съвпадне с наближаващата десета годишнина от Деветосептемврийския преврат.

Още по темата
Построен е по времето на комунистическия режим при управлението на Вълко Червенков. Решението се взима през 1949 г. от доминирания от БКП Министерски съвет с председател Васил Коларов. Паметникът е създаден от колектив с ръководител скулптора Иван Фунев с идеята да символизира признателността на българския народ към съветските воини, посочва Bulgaria ON AIR.

Той представлява висока 37-метрова пресечена пирамида със съветски воин, български работник и майка с дете, изработена от Васка Емануилова и Мара Георгиева. С автомат в ръка съветският воин възвестява победата над фашизма. В долната част на паметника са изработени композиции, които разказват последователно за създаването, укрепването и победоносното шествие на Съветската армия.

Източният орелеф представлява композицията "Октомври 1917 г.", изработена от проф. Любомир Далчев. Изобразени са матроси, войници, работници, девойки, които сформират Съветската армия. Орелефът на южната страна представлява композицията "Тилът" или "Всичко за фронта, всичко за победата", и показва целия съветски народ в тила, вложил всичките си усилия в помощ на своята армия.

На западния орелеф "Великата отечествена война на Съветския съюз" е показан бойният устрем и несломимата мощ на Съветската армия във войната срещу германските нашественици. На предната страна на паметника стои надписът "На Съветската армия освободителката - от признателния български народ".

От двете страни на подхода са издигнати 10 пиедестала, на които са поставени бронзови лаврови венци. Те символизират десетте най-решаващи удара на Съветската армия в разгрома над немско-фашистката армия. Върху двата пиедестала, в самото начало на подхода, се издигат композициите "Българският народ посреща Съветската армия-освободителка с хляб и сол, с цветя и дарове".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase