Бюджет 2024 г. влезе за обсъждане на извънредно заседание в парламента. Финансовата рамка е изчислена при ръст на икономиката от 3,2%, средносрочна инфлация от 4,8 на сто и дефицит от 3% на начислена основа.

"Очакванията за ръста на икономиката от 3,2% е прекалено оптимистичен. Това означава, че приходната част на бюджета е изключително напрегната. Ще видим дали събираемостта ще компенсира, но ако това не се случи, което е вероятно, ще сме свидетели на по-ниски приходи. Това ще се отрази на разходите. Очаквам, че ще видим неизпълнение на капиталовата програма, където в момента е заложен буфер за неизпълнение на приходите", коментира икономистът д-р Юлиян Войнов в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Според него бюджетът е оптимистично направен и има много предизвикателства за следващата година.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Преслав Райков каза, че инструментът за правенето на хората богати е чрез бизнеса и принадената стойност, който се носи основно от частната инициатива и доброто управление.

"Относно бюджета, социално и политически ще има добър ефект. Икономически и ефективно приложим няма да е добър ефектът. Съгласен съм с г-н Войнов, че бюджетът и капиталовата програма са основното перо, с което държавата можеше да стимулира развитието на икономиката. Сега го правим чрез потреблението, не разгръща икономиката", обясни Райков.

Ако властта се опита да задоволи всички искания, ще имаме много сериозни проблеми с бюджета, изтъкна д-р Войнов.

"Ние сме една от държавите, която премина доста добре през последните два големи икономически цикъла на Ковид и енергийните цени. Увеличението на доходите на населението изпревари инфлацията. Увеличението на доходите води до натиск върху инфлацията. В такава ситуация не е добре да се наливат средства в увеличение на доходи", смята д-р Войнов.

Райков прогнозира, че ще влезем в новата година с нормално гласуван бюджет.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase