Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От сектор "Транспорт" поискаха увеличение на заплатите и заявиха готовност за протести в цялата страна. Става дума за допълнителни 37 милиона лева в държавния бюджет за догодина. Искането е за между 15 и 30% в зависимост от мястото, където се работи, уточни пред БНР Тодор Капитанов, вицепрезидент на КНСБ.

Капитанов нарече това "първа крачка към нещо, което зрее, едно предупреждение", което се отправя към управляващите.

"Всичко е в ръцете на управляващите. Комуникация има. КНСБ реализира срещи с всички парламентарно представени партии. Депутатите от различни партии поеха ангажименти и се надяваме да удържат на думата си", посочи той.

"Идват празници, но идват и делници. Нас не ни притеснява, че идват празници, защото след празниците идват делниците. Тези хора няма как да продължават да живеят в тези условия. Не само транспортът,  други сектори също излизат на протести. От седмица-две държавата гори", каза синдикалистът.

Щом хората на културата достигнаха до сблъсъци с жандармерията, представете си какво ще направят миньорите, пътните работници, шофьорите, коментира Капитанов в предаването "Преди всички".

Според вицепрезидента на КНСБ "напрежението в цялата страна е неудържимо", затова синдикатът предприема национален протест на 18-и декември, когато парламентарната бюджетна комисия ще гледа Бюджет 2024 на второ четене.

"Вече нямаме друг избор. Не чакаме отговор. Чакаме гласуването на депутатите. Ние ще ги следим отблизо, точно под прозорците им, с нашия национален протест", каза той.

Работещите в бюджетния сектор, които протестират, искат между 150 и 200 лева допълнително върху доходите им за следващата година, обобщи Тодор Капитанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase