СНИМКА БГНЕС

В момента се създават две нови клинични пътеки, за пръв път психиатрията влезе в клинична пътека и получава финансиране от Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) по афективни разстройства и шизофрения. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването доц. д-р Михаил Околийски по време на национална конференция в София за връзката между психичното здраве и насилието, основано на пола в столицата.

Често шизофренията трябва да се лекува в болница, а не в ненормални или мизерни условия и без психотерапия. Това нещо да намери решение най-накрая, изрази отношение заместник-министърът. Той поясни, че е председател на надзора на НЗОК и тази година за първи път най-много пари по съотношение ще се дадат за промоция на здраве и профилактика на заболяванията.

Околийски каза, че е създаден междуведомствен комитет за борба с насилието, основано на пола, но според него хоризонтът на правителствата през последните години е много кратък и това затруднява продължителната работа.

"Трудно е да се впрегнат усилията на всички заинтересовани страни, за да може да се произведе продукт, който да бъде практичен, осезаем", коментира заместник-министърът на здравеопазването. По думите му се правят много неща, за да се обучат и да се създадат добри практики при всички хора на първа линия, които влизат в борбата с насилието, основано на пола - педагогически специалисти, социални работници, полицаи, пожарникари.

"Насилието се изразява в много и различни форми - физическо, психическо, в киберпространството, на работното място или в домашна среда. Нито една форма на насилие не бива да бъде подценявана, каза в свое писмено обръщение за форума вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. По думите й през 2023 г. са убити над 20 жени от мъже в България, а регистрираните случаи на домашно насилие са почти 1400 и тези данни са само част от мрачната картина на насилието, основано на пола.

По време на националната конференция ще бъдат представени конкретни идеи и предложения, които са резултат от работата на междуведомствен експертен семинар, за това как държавата може да адресира тези теми в структурите на образованието, на здравните и социални услуги, уточниха организаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase