Снимка: БГНЕС

Продължава скандалът с най-голямата спешна болница у нас - "Пирогов".

"За мен "Пирогов" е една от водещите и структурно определящи болници в страната. Тя има своето място като най-големия спешен център у нас и като определение за нея - там работят много добри специалисти, включително мои колеги, които на високо ниво си вършат работата. Обаче в този казус прозират пари и интереси. Не си спомням в Щатите "Майо Клиник" да е имала такива сътресения или някоя друга известна болница", каза неврохирургът проф. Васил Каракостов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му здравеопазването е структура, без която държавата не може.

"То е такова, каквото министрите са го направили. Последните 30 годините бихте ли ми казали от всички министри някой да е направил пробив и да има успех в здравеопазването? Аз не мога да ви кажа, учудвам се, че постоянно ги канят по студиата да дават интервюта. Това са неуспешни хора, въпреки че някои от тях са с невероятни професионални умения в работата, която са вършили. Това са партийни назначения", допълни проф. Каракостов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че политиката вреди на нашето здраве.

"Много от директорите на болниците са назначени от политически структури и под политически натиск. И при "Пирогов" става въпрос за политически натиск. Зад него има и финансови интереси. Това беше един добре раздухан скандал. Лично колегите от "Пирогов" нямат този интерес. Пациентите, които чакат да бъдат обслужени, също нямат интерес. Ако това е някакъв тип финансово нарушение - има си съответния ред, по който може да бъде проверен и виновниците да бъдат наказани", подчерта неврохирургът.

Според него тенденциозно се фалират определени държавни болници, за да може да се построят други.

"Пирогов" трябва да бъде финансирана и по друг начин, а и не само тя. Държавата иска от нея тя да бъде центърът, в който да се извършват сложни оперативни и операционни мероприятия по време на кризи. Как ще може тази болница да издържи с клинични пътеки, за да купи нова техника и да изпрати 5 човека да се учат в най-добрите центрове? Ние не знам дали наистина има такива нарушения", поясни проф. Каракостов.

Експертът е на мнение, че е абсолютен срам все още СОС да няма председател.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase