Снимка: БГНЕС
fallback

Имаше предварителна подготовка за този тежък период, отчете министърът на енергетиката Румен Радев пред депутатите във връзка с снеговалежите на 25 и 26 ноември.

По искане на „Възраждане“ министърът и шефът на КЕВР Иван Иванов бяха изслушани в парламента във връзка с изплащането на компенсации на хората, останали без електрозахранване по време на снеговалежите.

Радев отчете, че през въпросния уикенд само в мрежата за високо напрежение в ЕСО е имало общо 6297 извършени оперативни превключвания.

„От общо авариралите 17 подстанции на високо напрежение с проблеми, всички бяха захранени до 16:30 часа на 26 ноември. Искам да благодаря на всички аварийни екипи, които работиха. Можем да обвиняваме много неща, нека да е и министерство, няма проблеми, но в крайна сметка това са достойните хора за отстраняването на авариите“, каза той.

Министърът припомни, че съгласно общите условия ЕРП-тата дължат неустойка за прекъсване на тока за над 24 часа по вина на дружествата, но те не носят отговорност при непреодолима сила и извънредни обстоятелства.

Председателят на КЕВР Иван Иванов съобщи, че с негова заповед са сформирани три работни групи, които да проверят трите ЕРП по отношение на изпълнение на изискванията, които има за достъп до електропреносната мрежа и осигуряването на тока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 8 месеца

Може просеки да не са поддържани, затова пък окрадоха медните кабели и ги замениха с евтин алумин.

4

от СТАРИЯ НЕСЕБЪР

преди 8 месеца

Нямахме ток само час и половина, а щом дойде ми `изгоря`електронен часовник с термометър.

3

ИВан

преди 8 месеца

Нагъл, в северезапана бях ме 5 дена без ток, това ли ти е подготовката

fallback